Voor veel mensen is het terugvragen van de btw een struikelblok bij de aanschaf van zonnepanelen. Er moet namelijk het een en ander worden uitgezocht en het duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden totdat de btw is teruggestort op je rekening. Met deze handleiding hopen wij mensen te helpen die de btw graag zelf terug willen vragen. Wanneer je dit liever door een specialist wil laten doen kun je hier het aanmeldformulier invullen.
Het terugvragen van de btw bestaat uit 5 stappen. Iedere stap zal in dit bericht uitvoerig worden besproken.
Belangrijk om te weten is dat de Belastingdienst een aantal vereiste geeft om in aanmerking te komen om de btw terug te kunnen vragen. Deze vereiste zijn:
– Je bent geen ondernemer (je hebt nog geen btw nummer)
– De nota van de energieleverancier staat op jouw naam
– De factuur van de zonnepanelen staat op jouw naam

Stap 1: Opgaaf zonnepaneelhouders

De eerste stap om de btw terug te vragen van je zonnepanelen bestaat uit het invullen en versturen van het formulier: opgaaf zonnepaneelhouders. Dit formulier is te vinden op de site van de Belastingdienst. Zorg ervoor dat dit formulier secuur ingevuld wordt. Wanneer er fouten worden gemaakt bij het invullen van dit formulier zal dit voor veel vertraging kunnen zorgen. Dat is zonde, aangezien iedereen natuurlijk zo snel mogelijk zijn geld terug wil.

Stap 2: Aanmelden Belastingdienst

Als de Belastingdienst geen problemen ziet zullen ze binnen 14 dagen een reactie sturen in de vorm van een brief. In deze brief staat dat de Belastingdienst jou heeft aangemeld als ondernemer en geeft je het bijbehorende btw nummer. Ook staat er in deze brief dat je binnen 14 dagen de inloggegevens ontvangt waarmee je kunt inloggen op Belastingdienst.nl. Deze inloggegevens zijn voor de volgende stap van belang.

Stap 3: Rekeningnummer opgeven

Je ontvangt de inloggegevens van de Belastingdienst. De Belastingdienst verstuurt de gebruikersnaam en het wachtwoord afzonderlijk, je krijgt dus twee brieven. Met deze inloggegevens kan er ingelogd worden op Belastingdienst.nl. Dit moet gedaan worden omdat je een rekeningnummer moet opgeven. Hierdoor weet de Belastingdienst op welk rekeningnummer de teruggevraagde btw gestort kan worden. Het opgeven van het rekeningnummer kan door het formulier ‘opgeven of wijzigen rekeningnummer ondernemers’ in te vullen. Dit formulier is te vinden onder het kopje mijn gegevens -> overige formulieren. De Belastingdienst zal binnen 3 weken een bevestiging sturen.

Stap 4: Btw aangifte doen

De btw aangifte kan zowel online als op papier. Aangezien je maar één keer btw aangifte hoeft te doen krijg je hoogstwaarschijnlijk een papieren aangifte toegestuurd. Dit aangifteformulier kan ook bij de aanmeldbrief die we in stap 2 hebben besproken zitten. Er zijn 3 zaken die je op een rijtje moet hebben wanneer je de btw aangifte in gaat vullen:
– Het totale bedrag dat je aan btw hebt betaald bij de aanschaf van de zonnepanelen
– Het forfaitbedrag, dit bedrag hangt af van de hoeveelheid Wattpiek dat is geïnstalleerd
– De installatie: betreft het een geïntegreerde installatie (in dak systeem) of een niet-geïntegreerde installatie. Bij een geïntegreerde installatie mag je (maar) een derde van de btw terugvragen.
Wanneer je het aangifte formulier voor de eerste keer ziet kan dit best verwarrend zijn. Echter, je hoeft maar bij 5 regels wat in te vullen:
1a: Hier vul je het forfait bedrag in
5a: Hier vul je nogmaals het forfait bedrag in
5b: Hier vul je het bedrag in dat je aan btw hebt betaald (of een derde van dit bedrag wanneer het een geïntegreerde installatie betreft)
5c: Hier vul je het bedrag dat overblijft wanneer je het bedrag van 5b hebt verminderd met 5a. Stel dat je 800 euro aan btw terug kunt vragen en het forfait bedrag is uitgekomen op 60 euro. Dan vul je bij deze regel (800 – 60) 740 in.
5g: Je kruist het vakje “terug te vragen” aan en vult hetzelfde bedrag in als bij 5c.

Vervolgens onderteken je het formulier en stuur je het in de bijbehorende envelop op naar de Belastingdienst.

Stap 5: De teruggevraagde btw ontvangen

Het is moeilijk om te zeggen in welk termijn de Belastingdienst het teruggevraagde bedrag stort op je rekening. In de regel duurt dit tussen de 4 en 8 weken maar dit kan ook langer duren. Vooral wanneer de btw aangifte in het begin van een nieuwe kwartaal gedaan wordt kan hier een lange tijd overheen gaan.
Het is belangrijk om niet te verwachten dat het bedrag binnen een aantal weken al op je rekening staat want dat kan het alleen maar tegenvallen.

Wij hopen dat het door dit stappenplan duidelijk is geworden voor je om de btw terug te vragen op je aangeschafte zonnepanelen. Wil je de btw toch terug laten vragen door een specialist? Meld u dan hier aan voor de btw service.